Tips för dig som vill starta ett tryckeri

Att starta ett tryckeri är ingen lätt uppgift. Om däremot lyckas hitta kunder och få verksamheten på fötter är det säkerligen ett företag som både är utmanande och roligt att driva. Men hur gör man egentligen för att komma igång? Och vad är viktigt att tänka på? Faktum är att det generellt är mer utmanande att starta ett tryckeri, jämfört med till exempel en städfirma eller en webbyrå. Förhoppningsvis kan nedanstående tips hjälpa dig på vägen.

Stort kapital
Till skillnad från en del andra verksamheter är det mycket svårt att starta ett tryckeri utan att ha ett stort inledande kapital. Du behöver alltså banken med dig, om du inte själv sitter på stora summor pengar du kan satsa i verksamheten. När du samtalar med banken behöver du kunna svara på vad din verksamhet kan erbjuda, som inte konkurrenterna gör. Du behöver även kunna övertyga dem om att du har den kunskap och erfarenhet som krävs för att få verksamheten på fötter – och dessutom uppvisa goda resultat längre fram.

Innan ett eventuellt möte finns det en rad olika artiklar du kan läsa för att höja dina chanser till ett lån. Titta även på videoklipp som kan lära dig att förbättra dina retoriska förmågor, och hur en presentation av det här slaget skall gå till i största allmänhet för ett tryckeri Göteborg. Skall du kunna erbjuda det som dina konkurrenter gör (fyrfärgstryck och så vidare) samt tryck på olika material, kommer du att behöva flertalet hundratusentals kronor – eller till och med miljoner – för att införskaffa den utrustning som krävs. Det går också att hyra maskiner – läs mer om detta under rubriken nedan.

Kunder från dag ett
Det finns ett alternativ att undvika kravet om ett stort riskkapital – och det stavas leasing. Problemet med leasing är att du behöver kunder från dag ett. Det är inga billiga maskiner att hyra, och pengarna kommer snabbt att försvinna om du inte hittar betalande uppdrag. Med aggressiva marknadsföringsmetoder kan du möjligen slå in dig snabbt i branschen – men optimalt är om du redan har ett nätverk med potentiella kunder att försöka samarbeta med. Du bör försäkra dig om att du sannolikt har kunder redan innan du tecknar ett leasingavtal. Gör en ordentlig marknadsundersökning och tala med dina kontakter.

Nischa dig
Tryckbranschen har genomgått stora förändringar på senare år, tack vare ny teknik. Det innebär dock också att det är lite svårare att slå sig in på marknaden idag. Något som många menar är ett effektivt sätt att göra just det är att nischa sig. Kanske satsar du på att enbart trycka visitkort? Eller tryck på textil? Flertalet företag har dykt upp på senare år där man kan designa sina egna tröjor, kepsar eller tygpåsar till exempel. Kanske kan du hitta en egen, liknande nisch?

Sammanfattningsvis kommer framförallt tre saker att hjälpa dig starta ett framgångsrikt tryckeri göteborg. De är som följer:

• Kapital
• Kontakter
• Målgrupp

Dessa tre punkter kan appliceras på mängder av olika verksamheter, inte enbart tryckerier. Likväl är det sant att dessa saker är oumbärliga för att starta vissa typer av bolag.