Måla olika taktyper 

När taket börjar se tråkigt ut, men det trots allt inte är dags att byta det kan en takmålning vara en god idé. Men vilka taktyper kan egentligen målas, och vilka fördelar finns med en takmålning? 

 

Måla plåttak 

Ett plåttak är i regel målat från början och man kan se att färgen börjar flagna efter ett par år. Hur snabbt det går kan variera beroende på hur mycket väder och vind taket utsätts för. Ett plåttak är ofta ganska lätt att måla, men det är viktigt att all flagnande färg är borta. Helst ska all den gamla färgen bort, annars finns det risk att den tids nog börjar flagna medan den nymålade färgen fortfarande är i gott skick. 

 

Takmålning på betongpannor 

Betongtakpannor kan faktiskt också målas. Pannorna har sporer som gör att de drar åt sig färgen väldigt väl och den sitter också kvar länge. När man målar betongpannor kan man helt byta färg på dem. Om pannorna är röda från början kan man till exempel välja svart färg för att göra taket svart. Det kan vara en god idé om man bytt färg eller material på sin fasad, men man inte vill byta tak. 

 

Kan plasttak målas? 

Det är inte speciellt vanligt att man målar plasttak. I regel slits plast ut fortare än andra takmaterial, och det kan vara svårt att få färgen att fästa. Om man tycker att plasttaket ser slitet ut eller om det fått missfärgningar är det i regel bättre att byta ut taket. Spray Paint | Takläggare

 

 

Förbered inför målningen 

Innan taket ska målas finns det lite att förbereda. För det första måste taket vara helt rent när målningen ska påbörjas. Mossa, smuts och beläggningar måste tas bort, annars fäster inte färgen och resultatet blir inte bra. Tänk också på att täcka över blommor, skorsten eller andra detaljer som du inte vill ska få färg på sig. Se också till att det finns stegar och prata med företaget som ska utföra din takmålning. Kanske behöver taksteg och liknande tas bort? 

 

Fördelar med att måla taket 

Det finns många fördelar med att måla taket. Inte minst ger det hela huset ett välvårdat utseende. Tak som har en fin färg passar in bättre med husets fasad. Dessutom säkerställer ett rent och målat tak att avrinningen fungerar som den ska. Färgen ger också taket mer motståndskraft mot väder och vind. Det gör att taket håller längre oavsett material. En annan fördel är också att fastigheten ökar i värde när taket är omhändertaget.