Jobba som målare 

Letar man efter ett omväxlande jobb där man får röra på kroppen och samtidigt vara kreativ så är målare perfekt. Det går under kategorin “hanterverksyrken” och just målare är ett yrke som spås ha en ljus framtid. Renovering och ommålning är tjänster som det alltid kommer finnas en efterfråga för. 

Arbetsuppgifter för en målare 

När man jobbar som målare så kan man antingen jobba med att måla inomhus eller utomhus. Tapetsering ingår även i arbetsuppgifterna om det är något som kunden önskar. Innan målning är det en del förarbeten som krävs för att resultatet skall bli så bra som möjligt. Bland annat så måste man spackla, slippa och sedan grundmåla. Det gör att man får en fin grund och att den riktiga färgen håller bättre. En bra att ha som en målare är att man har känsla för färg och form. En målare är på ett sätt specialist på behandling av ytor. Det gäller att veta var man skall spackla och var man skall slipa. Till exempel så skall ytor som är ojämna spacklas och efter det kan man slippa för att jämna till det bättre. Förutom att jobba med att måla stora ytor som målning av hus kan man även jobba med mer kreativ målning. Man kan till exempel jobba med dekorationsmålning. Då fokuserar man mycket på detaljer och det kan till exempel vara så att man målar i trapphus och liknande. 

Hur blir man en målare? 

Känner man att man vill bli målare så kan man förberedda sig redan i ung ålder. Det finns idag till exempel gymnasieutbildningar för just målare. Denna inriktning kan man välja när man går på bygg- och anläggningsprogrammet på gymnasiet. Efter att man gått klart gymnasiet kan man göra ansöka om att jobba med som en lärlingsanställd. Det bör man göra i cirka två år för att få all den kunskap man behöver. Efter denna anställning som lärling är det dags att göra ett gesällprov. Klarar man provet så visar det att man klarat branschkraven. Då får man även ett diplom som i form av ett examensbevis. För de som inte har gått en gymnasieutbildning med inriktning som målare så är det ännu inte försent. Man kan nämligen själv ansöka till att bli lärling i ett måleriföretag. Vissa företag erbjuder detta för intresserade och står därmed för kostnaden samt den praktiska och yrkesteoretiska utbildningen. Gör man det på detta sättet så tar det omkring 4 år. 

Framtiden för målare 

Det bedöms att målare har goda möjligheter till jobb i framtiden. Då målare har olika uppgifter och i princip kan måla både utomhus och inomhus med olika tekniker så är det ett arbete som alltid kommer behövas. Dock kan det vara svårare att få jobb och praktik under vintermånaderna när det inte är lika mycket att göra. Marknaden för målare är dock stor vilket gör att det i perioder kommer vara lättare att få jobb. Man kan även läsa som målare på Komvux om man redan är 19 år.