Så lyckas du med renoveringen 

Det är både roligt och en utmaning att renovera bostaden eller sommarstugan med ett byggföretag. För att bli nöjd med resultatet är det klokt att tänka igenom renoveringen noga och planera väl. 

Planera 

Det första som du behöver göra är att tänka igenom renoveringen. Vad är syftet? Få större bostadsyta? Ett extra rum till barnen? Ett fräscht badrum? Eller äntligen få ett uterum att vara i året om? När ni planerar är det också klokt att tänka framåt. Hur gamla är eventuella barn? Du/ni själva? Vill du bo kvar i huset för resten av ditt liv eller räknar du med att sälja det inom 5-10 år? Om barnen är på väg att flytta ut eller om ni närmar er pensionsåldern är det klokt att tänka in det i framtiden. Ju äldre ni är, desto mer “pensionärsvänligt” bör ni göra det. 

Sök tillstånd i tid 

Det är tråkigt att ha anlitat en byggfirma, köpt in allt material och vara redo att börja, men sedan behöva vänta på grund av att ni saknar ett tillstånd. Det är klokt att kolla vilka eventuella tillstånd som kan behövas i tid: bygglov, bygganmälan eller lov hos bostadsrättsföreningen. Ring din kommun och få besked redan i början av planeringen. 

Ekonomi 

Under planeringsstadiet är det också smart att tänka på ekonomin. Hur mycket kommer det att kosta? Behöver du ansöka om lån? När man planerar en renovering som man verkligen vill ska bli av finns det en risk att man räknar för lågt. Därför är det klokt att kontakta en snickare eller byggfirma och be dem om en offert. Gå även igenom vilka olika slags material och lösningar som finns. Vill du ha ett nytt kök med det billigaste IKEA-köket så blir det ett pris, men vill du ha ett mer personligt kök så blir priset ett annat. Räkna också ut hur mycket du kan spara genom ROT-avdraget. Det är smartare att verkligen ha koll på kronor och ören och sedan räkna med att det blir lite dyrare. Då kommer du lättare att ha råd med renoveringen. Det är tråkigt att bo i ett hus som saknar lister eller med gamla fönster för att du inte hade räknat rätt från början. 

Enskild snickare eller helentreprenad 

Sedan behöver du hitta en byggfirma som kan göra jobbet åt dig. Tänk igenom hur stort arbetet är: Räcker det med en snickare eller bör du anlita en helentreprenör? Ju större arbete, desto fler hantverkare. Om du både behöver snickare, målare, elektriker och rörmokare kan det ofta vara bättre med helentreprenad. Är det ett mindre arbete kommer du tjäna på att bara anlita en snickare.