Vilket lån passar dig bäst? En guide

Att välja rätt typ av lån kan vara svårt, särskilt om du aldrig har tagit ett lån från snabblån.io tidigare. Om du tar fel typ av lån kan det få allvarliga konsekvenser för din ekonomi. I den här guiden kan du läsa om olika typer av lån för att lättare kunna välja ett lån som passar dina förutsättningar.

Översikt över olika lånetyper
Det finns många olika typer av lån. Vanliga alternativ inkluderar privatlån, blancolån, bostadslån och kreditlån för casinon.

Privatlån/blancolån

Privatlån, eller blancolån som de ibland kallas, är en typ av lån som du kan ta utan säkerhet för t ex en utländsk spelsida. Det är ett lån som vanligtvis tas för att finansiera konsumtionsvaror eller större utgifter. Lånebeloppet för ett privatlån ligger vanligtvis någonstans mellan 5 000-500 000 kr. Eftersom privatlån ges utan säkerhet har det ofta högre ränta än många andra typer av lån.

Snabblån/smslån

Snabblån och smslån skulle också kunna kallas för korttidslån. Det är lån på mindre summor med snabba utbetalningstider. Vissa långivare som ger den här typen av lån lånar även ut pengar trots betalningsanmärkningar. Eftersom lån som dessa statistiskt sett är högrisklån har de ofta hög ränta.

Bostadslån

Om du ska köpa en bostad är sannolikheten hög för att du kommer behöva ta ett bolån. Bolån är oftast den största lånekostnaden för de flesta människor. För att få ett bolån behöver du i regel en stor kontantinsats.

Kreditlån

Kreditlån kan du få om du använder dig av ett kreditkort. Det betyder att du kan köpa mindre konsumtionsvaror på kredit, det vill säga även om du saknar pengar på kontot. Du betalar sedan av ditt inköp enligt de villkor utfärdaren av kreditkortet upprättat.

Faktorer att överväga vid val av lån
Det finns många olika faktorer att överväga när du ska välja det lån som passar dig bäst. Dessa faktorer inkluderar ränta, amortering, löptid, säkerhet och kreditvärdering.

• Ränta är i många fall den viktigaste faktorn. Långivare tar ut ränta på lån, vilket är kompensationen de vill ha för att de lånar ut pengar. Hur stor räntan blir varierar beroende på vilket slags lån du tar och vilken kreditvärdighet du har.
• Amortering är processen genom vilken lånet betalas tillbaka. Det är viktigt att du väljer ett lån med en amorteringsplan som passar dina ekonomiska förhållanden.
• Löptiden är den tid du har att betala tillbaka lånet. Om löptiden är kortare blir de månatliga inbetalningarna högre, men totalkostnaden för lånet blir lägre. Lång löptid innebär det omvända, det vill säga att din månadskostnad blir lägre, men den totala kostnaden för lånet blir högre.
• Säkerhet kan ses som pant för ett lån. Det är vad långivaren kan använda som garant för att du kommer betala lånet. Om du tar ett bolån kommer till exempel bostaden du köper användas som säkerhet. Kan du inte betala tillbaka lånet tar långivaren bostaden för att täcka upp ditt lån. Vissa lån kräver säkerhet, andra inte.
• Kreditvärdering är en viktig faktor som långivare tittar på när de bedömer din ansökan om lån. Din kreditvärdering baseras på din kreditvärdighet, vilket påverkas av din betalningshistorik, din inkomst och totala skuldsättning.
Hur du kan välja rätt lån
Att välja rätt typ av lån kan vara en utmaning, men det är viktigt att du tar dig tid att överväga olika faktorer innan du tar beslutet. Tänk på att det lån som verkar vara det billigaste eller mest tillgängliga inte alltid är det bästa lånet för dig.

För att välja rätt lån bör du först och främst titta på din egen ekonomiska situation. Du bör överväga hur mycket du kan betala varje månad och hur lång löptid du kan tänka dig. Ett annat viktigt steg är att jämföra olika låneerbjudanden från olika långivare. Det kan skilja sig mycket mellan olika låneerbjudanden när det kommer till ränta, amortering, löptid och andra avgifter.