Målare & tapetserare som satsar allt på SM

Har du någon gång drömt om att vara med i måleri-SM? Om du inte redan är målare och har sådana drömmar blir jag både imponerad och förvånad. De flesta som ens vet om att SM i måleri existerar är inbitna målare. Jag kan tänka mig att det finns en hel drös målare där ute som inte har en aning om att det finns ett SM inom deras hantverk.

För många verksamma i måleribranschen är dock SM en höjdpunkt, det är då de får visa vad de går för och skina med sin expertis. Grenarna involverar bland annat hastighetstävlingar och dekorationsmåleri. För att ställa upp i SM krävs det att man registrerar sig i god tid innan tävlingarna börjar. Ofta registrerar en målerifirma några eller alla sina anställda för att tävla om prispallen.

Att tävla i SM är både stimulerande målare och bra för karriären, som guldmedaljör är man eftertraktad och det finns firmor vars marknadsföring i princip byggs på att ha SM-målare med i sitt arbetslag.

För att ta hem guldet krävs dock mycket förberedelser och lite tur. Det är hård konkurrens om medaljerna eftersom prestigen ofta medför framgång. Att ha en eller flera guldmedaljer i sin resumé kan väga tungt i nästa arbetsintervju eller löneförhandling med målare Stockholm. Många av guldmedaljörerna går vidare för att bilda sina egna firmor och bygger ett varumärke baserat på deras framgång i SM.

Självförtroendet stärks enormt av sådant erkännande och det är inte konstigt, de allra bästa svenska målarna ställer alltid upp i SM och det är inte lätt att vinna.

De flesta börjar förbereda sig för nästa års SM redan dagarna efter SM är avslutat. Då kan de lägga allt från 1-8 timmar om dagen på att öva inför vissa grenar. Ofta i kombination med arbete. Det bästa för en målare är att kunna måla för ära och pengar samtidigt. Det näst bästa är för bara ära och det tredje, bara pengar.

För att ta hem en pallplats behöver ett målerilag antingen behärska alla de åtta grenarna väl, eller behärska några grenar enormt bra. Man kan nämligen få mycket hög poäng för några enstaka första platser. Då beror placering mycket på hur motståndarna tar sina poäng. Man kan även ta poäng som enskild inom vissa grenar för tapetserare Stockholm. Däribland hastighetstävlingarna som är bland de mest prestigefyllda grenarna.

För de som inte klarar sig bra i SM gäller det att gå den gamla vanliga vägen, jobba hårt och smart. Att starta en egen firma när man förstår branschen tillräckligt väl kan vara det snabbaste och enklaste sättet för framgång inom måleri av tapetserare Stockholm. Har man då med sig en guldmedalj för målare och tapetserare blir det förmodligen enklare men det är långt ifrån ett krav. Idag är det bara 1 % av de som driver målerifirma som faktiskt också är SM-målare så att ge upp hoppet om en ljus framtid på grund av ett misslyckat SM är bara dumt.

Det kan vara svårt att få tag på en SM guldmedaljör när man som konsument skall måla om i huset, ofta får man nöja sig med en rätt så vanlig, trevlig och duktig målare. Det finns det gott om och de duger mer än tillräckligt för en vanlig ommålning av målare. Om man däremot vill ha sitt hus ommålat på tid som tapetserare, då får man leta efter en guldmedaljör i måleri-hastighet.